2014. február 2., vasárnap

Itt a farsang...

Sziasztok!

Én eddig nem szenteltem túl nagy figyelmet a farsangnak. Most azonban, hogy a kisfiam óvodás, és ott lelkesen éneklik a farsangi énekeket, és készülnek a jelmezbálra, úgy döntöttem, megnézem már, mi is ez az ünnep pontosan.

"A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül.
A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást." /Wikipédia/

A húshagyó kedd (2014. március 4.), a farsang és egyben a farsang farkának utolsó napja, a farsangtemetés időpontja. A húshagyó keddet követi a hamvazószerda, ami a 40 napos nagyböjt kezdete.

Idén a mohácsi busójárás 2014.02.27-2014.03.04-ig tart. Én még soha nem voltam, de ha a gyerekek nagyobbak lesznek, nagyon szeretném megnézni élőben, biztos nagyon látványos az a sok ijesztő maszk.
http://www.szurdok.eoldal.hu/cikkek/elmenyek/busoj.html
Ami természetesen még rögtön eszébe jut az embernek, és elengedhetetlen kelléke a farsangnak, az a FÁNK. :) A héten keresek is valami receptet, és sütök fincsi fánkot. Ha jól sikerül, beszámolok róla.
http://www.royalmagazin.hu/eletmod/gasztromania/16763-nincsen-farsang-fank-nelkul


Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése