2013. november 26., kedd

A Télapó csak a jó gyerekeknek hoz ajándékkot?

Sziasztok!

A férjem tegnap azt mondta a kisfiunknak, hogy ha rossz, a Télapó nem hoz neki ajándékot... Én ezt hülyeségnek tartom, és eszembe jutott, hogy régebben olvastam is róla, hogy ilyet nem jó mondani. Utánajártam, és Ranschburg Jenő a következőket mondta:

"Jó lenne, ha éles különbséget tennénk a jutalmazás és az ajándékozás között. Nagyon károsnak tartom ugyanis, hogy az utóbbi években ez a különbség egyre inkább elmosódik. "Ha jó leszel, születésnapodra megkapod...", "Ha jó leszel, húsvétra elhozza neked a Nyuszi", sőt, még a Télapónak is van egy listája a jó gyerekekről, és csak azoknak visz ajándékot. Az ilyen ajándék azonban nem ajándék, hanem jutalom. Mi is a különbség a kettő között? A jutalom eredményért jár, azért, ami a gyermekben dicséretre érdemes, az ajándék viszont jó és rossz tulajdonságoktól függetlenül az egész gyermeknek jár! Azt fejezzük ki vele, hogy vagyunk egymás számára, örülünk egymásnak, és ez minden problémától függetlenül igaz, és nagyszerű dolog! Ne alakítsuk hát az ajándékot jutalommá, és az ajándékozást ilyen formában ne használjuk nevelési célokra."

Ami még eszembe jutott, hogy már csak azért is felesleges azt mondani, hogy csak a jó gyerek kap ajándékot, mert így is, úgy is fog kapni valamit, még ha "rossz" is. Egyáltalán, mi az, hogy rossz? Szerintem minden gyerek jó. Néha "rosszalkodik", vagy legalábbis nekünk nem tetszően viselkedik. Így aztán nálunk a "rossz" gyereknek is lesz a csizmában meglepi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése